Meditation i Stockholm

Om meditation och djupavspänning 

Meditation

“Sinnet stoppar inte, så varför kämpa med det och bli frustrerad?
Lär dig att kringgå det genom att använda en metod som får sinnet att falla till ro av sig självt.

Meditation är en paus från alla intryck, ett sätt att tömma sinnet.
Men därefter är meditation också att söka efter sin egentliga identitet, sin mittpunkt – och här krävs metoder som garanterar att man inte lurar sig själv, utan verkligen når fram till sitt innersta.”

(Swami Janakananda)

På skolan i Stockholm undervisar vi i tre olika meditationer från den tantriska traditionen: Inre Stillhet, Returning® och Energins Källa®.

Inre Stillhet och Returning tränar din förmåga att förhålla dig medveten och upplevande. I meditationen Energins Källa styrker och balanserar du den psykiska energin.

Det är inte svårt att meditera bara man får ordentlig vägledning. Vår undervisning är systematisk och konkret. Meditation handlar inte om drömmar och föreställningar, utan praktiska metoder du kan använda här och nu – så som du är.

Meditationerna är stegvis uppbyggda och man lär sig lite åt gången, så du har tid att använda det du lärt dig mellan lektionerna. Att meditera regelbundet (gärna dagligen) är essentiellt om man verkligen vill ha utbyte av meditation. På så sätt blir meditation en naturlig del av din vardag, och något du kan ha glädje av i lång tid efter kursen.

Djupavspänningen Yoga Nidra är en viktig del av våra meditationskurser. Yoga Nidra är en unik tantrisk avspänningsteknik som på relativt kort tid ger dig en medveten och djup vila. Yoga Nidra tränar din förmåga att vara uppmärksam även i ett mycket avspänt tillstånd, vilket hjälper dig att få större utbyte av meditationerna.

På meditationskurserna fokuserar vi enbart på meditation och djupavspänning. Våra övriga kurser innehåller både yoga, andningsövningar, djupavspänning och meditation. Den klassiska yogan kan hjälpa till att ta bort spänningar, rastlöshet och oro från kroppen, vilket gör det lättare att sitta still och meditera. Därför är det ofta bra att börja med en kurs i yoga och meditation. Men om du främst är intresserad av att lära dig att meditera, eller om du redan håller på med yoga och vill fördjupa dig med meditation, så kan vi rekommendera meditationskurserna.

På Skandinavisk Yoga och Meditationsskola undervisar vi både i korta, enkla meditationer och längre mer djupgående, kraftfulla meditationsförlopp. Vissa av de mer avancerade meditationerna som Ajapa Japa, Prana Vidya och den avancerade tantriska Kriya Yoga lär vi enbart ut på internationella Håå Retreat Center i Småland.

Våra meditationslärare är välutbildade och har lång personlig erfarenhet av både meditation och yoga. Vi har en fyraårig heltids grundutbildning till yogalärare, plus minst två års ytterligare utbildning för att undervisa i meditation. Detta gör att vi kan förmedla en gedigen och professionell undervisning.

Vill du veta mer? Vi kan varmt rekommendera dig att komma och prova på en gratis introduktion till meditation och djupavspänning.
Du kan även läsa mer om meditationerna Energins Källa, Inre Stillhet och Returning samt djupavspänningen Yoga Nidra nedan.

Yoga Nidra meditativ djupavspänning

Yoga Nidra

Yoga Nidra har en precis påverkan på kropp och sinne. Det är förmodligen den äldsta och mest omfattande avspänning som finns. Steg för steg går den från de grövsta spänningarna till de finare. En del av Yoga Nidra påverkar musklerna, en annan blodkärlen och därmed blodtrycket. Andra delar påverkar nerverna och spänner av i sinnet.

En del människor känner sig inspirerade när de kommer ut ur Yoga Nidra. Andra upplever sinnesintrycken klarare eller blir av med sin sömnlöshet. Yoga Nidra bygger på en djup kunskap: Du inser att du inte behöver spänna för att hålla upplevelser och minnen borta från medvetandet. Du inser att spänningar kan frigöras och släppas på ett harmoniskt sätt.

Den djupa verkan du upplever under Yoga Nidra gör den till mer än en avspänning. Det blir en upplevelse av det meditativa tillståndet. Du får även möjlighet att tränga igenom till de slumrande delarna av hjärnan med ett nytt friskt beslut. För vad hjälper det att vilja något om det undermedvetna stretar emot?

Yoga Nidra ingår på alla våra kurser med yoga, avspänning och meditation och på alla meditationskurser i Stockholm!

Läs mer om Yoga Nidra

Meditativ djupavspänning
Kort introduktion till Yoga Nidra.

Bilder av hjärnans aktivitet under Yoga Nidra
Ett nytt kapitel i meditationsforskningen, skrev forskarna när de offentliggjorde bilderna som de tagit av yogalärare under Yoga Nidra, med ett av den moderna medicinens mest avancerade instrument, PET-scannern på Rikshospitalet i Köpenhamn.

Tantra och Yoga Nidra
För första gången berättar Swami Janakananda om kunskap och metoder i Tantra, som ligger bakom de tantriska ritualerna och som gör Yoga Nidra så enastående effektiv och djup bland avspänningar. Om Nyasa, chakra, medvetandet och beslutet i Yoga Nidra.

Det avspända tillståndet och vetenskapen
Under de senaste ca. 30 åren har forskning visat att det avspända tillståndet i allra högsta grad är bra för hälsan. Vi berättar om vad det är för tillstånd, hur man uppnår det och hur man säkrar sig att det blir djupt och varaktigt.

Upplev Yoga Nidra
CD med två djupavspänninger och “Den lilla boken om Yoga Nidra”.

yantras