Gravidyoga och yoga efter förlossningen

Aktuella kurser

Gravidyoga Håå Retreat Center

Gravidyoga förbereder kropp och sinne inför förlossningen och ger större välmående under graviditeten, både för dig själv och för barnet du väntar.

Passen på kvällskurserna i gravidyoga är två timmar, vilket gör det möjligt att lägga vikt vid inte bara stärkande och smidiggörande yogaövningar och bäckenbottenträning, utan också välgörande andning och djupavspänningen Yoga Nidra.

Det krävs inga förkunskaper, både nybörjare och fortsättare är välkomna!

Du lär dig en effektiv metod för att handskas med smärta och en speciell andningsteknik som för många är en stor hjälp under förlossningen. Du får även råd om hur du kan använda yogan före, under och efter förlossningen.

Uppbyggnaden av metoderna och processen som du genomgår under passet gör att du varvar ner fullständigt en gång i veckan. Det stärker banden mellan dig och ditt ofödda barn - och du får insikt i hur du själv kan sätta i gång med övningarna därhemma, om du så önskar.

Våra kurser rekommenderas av många barnmorskor tack vare den praktiska nytta de gravida har av yogateknikerna.

Skandinavisk Yoga och Meditationsskola introducerade yoga för gravida i Sverige, Danmark och Norge redan på 1970–talet och har gjort gravidyoga känt och populärt inom mödravården.

Din lärare är specialutbildad i yoga för gravida.

När ska jag börja?

Man kan gå kursen när som helst under graviditeten, men det är bra att börja under 4:e till 6:e månaden. Under de första månaderna av graviditeten går det även bra att delta på våra vanliga yogakurser.

Yoga efter förlossningen

Att få barn är en ny situation i livet som kräver din närvaro och uppmärksamhet. Yogan ger dig både den ro och energi som behövs.

I den fysiska yogan lägger vi speciell vikt vid att på nytt träna och stärka rygg, mage och bäckenbotten. Kurserna innehåller också andningsövningar och en kortare djupavspänning på slutet.

Du är välkommen med eller utan ditt barn.

För barn 0 – 6 månader. Det går bra att börja en vecka efter förlossningen – eller senare.

Mer information om yoga för gravida

Läs vår artikel om gravidyoga

Elevers berättelser

Hej!

Tack så mycket för yogahjälpen inför min graviditet.
5/4 kom vår Svea, 50cm lång och vägde 3248g

Med vänliga hälsningar
Frida Nilsson

Hejsan!
Jag hoppas ni haft bra yogaträffar nu på slutet! På vårdagjämningen den 21/3 tidigt på morgonen (övertid!) föddes lillasyster, 3450g tung och 49cm lång.
Förlossningen gick mycket snabbt och hon kom på en enda krystvärk.  Jag var öppen och ganska "klar" när jag kom till förlossningen och det jag hade hjälp av från yogan var andningen och att kunna fokusera genom värkarna.  Tyvärr föddes hon när jag låg på rygg eftersom jag fick ha på ctgmätning och hon kom betydligt fortare än någon förutspått. Jag hade tänkt föda mer naturligt än på rygg men det gick ju uppenbarligen bra ändå 🙂
Jag tror även att yogan hjälpte till att vända henne rätt eftersom hon tidigare låg i säte. Dagen innan vändningsförsök använde jag yogapositionen för detta då jag tidigare under yogalektionen upplevt en väldig aktivitet i magen vid just denna position.  Hon låg i alla fall med huvudet rätt vid vändningsförsöket och resten av graviditeten.
Yogan hjälpte också till att hålla kroppen i form under graviditeten och foglossning samt stela muskler i rygg/nacke mjuka.
Finns det möjlighet till mamma - barnyoga under hösten är vi intresserade av detta.
Hälsa alla att lillasyster har kommit och att de har en spännande resa framför sig!

Allt gott,

Anette

Hej,
Stort tack 🙂 Det känns fantastiskt och samtidigt overkligt att Wille är här nu!
Jag hade föreställt mig förlossningen som ännu mer smärtsamt men jag måste säga att det var en otrolig upplevelse. Jag var hyfsat närvarande under stora delar av förloppet och försökte verkligen tänka på andningen och de olika ställningarna som vi fick igenom. Är även så himla nöjd med sambons roll i det hela. Jag tror att han fick en helt annan förståelse för grejen genom det gemensamma tillfället vi hade hos er.
Barnmorskan som vi hade i början menade i alla fall att vi hade ett gott samarbete och att yogan säkert gjort sitt…
Så jag ska absolut rekommendera mina vänner som blir gravida framöver att testa gravidyoga! Det var en spännande kurs, tack!

Emma Hemström

Hej!
Nu har äntligen min lilla tös tittat ut!
...Jag använde mig av att möta smärtan. När värkarna blev värre andades jag djupa andetag och föreställde mig att jag andades från livmodern och tog med mig smärtan och förde ut den genom munnen!
Min man Johannes var en superbra hjälp!
Yogan hjälpte verkligen mig i denna förlossningen! Jag var superbra på att slappna av mellan värkarna då använde jag mig av psykiska andningen! Jag följde kroppens rytm!
Jag ska verkligen rekommendera alla gravida gå gravidyoga!
Tack för jättegivande kurs!

Kramar från

Evelina Kraft Bodi

Hej!
Vår lilla tjej Alea kom den 6 juni! Jag hade jättestor nytta av yogan under värkarbetet och förlossningen, jag hade värkar i ungefär 24 h och var hemma stor del av denna tiden, kom in till förlossningen kl 16.00 och 17.45 är hon född.
Hemma använde jag mig mycket av andningen och den övningen som vi gjorde med att "ta smärtan". Jag var mycket i min egen bubbla och satt upp mycket! När vi kom in till förlossningen tyckte barnmorskorna att jag andades mycket bra! Jag tog ingen bedövning (med mina andra två barn hade jag ryggbedövning). Jag vet att yogan har hjälp mig jättemycket och jag kände mig lugn hela tiden! Ett stort tack till dig!!! Jag är jätteglad att jag gick gravidyogan och är jättenöjd! Min man var mer nära mig denna gången, kanske för vi övade på det på yogan när de var med.
Ett stort tack igen!!!

Hälsningar

Maria Gustafsson

Hej!

Jag har gått på yogakurs för dig i Halmstad. Tänkte att jag skulle berätta hur jag haft användning av yogan.
Under förlossningen av vår dotter använde jag mig av det psykiska andetaget mest hemma, men även på BB. När jag kom in på BB var jag öppen 4 cm och fölossningen var igång. Det psykiska andetaget var till stor hjälp hemma och när jag kom in på BB, så frågade barnmorskan mig direkt hur jag lärt mig andas så bra 🙂
Jag svarade: yoga.
Yogan har hjälpt mig att fokusera och koncentrera mig mer på en uppgift, vilket verkligen var fallet under förlossningen.
Att stänga av annat runt omkring och fokusera på mig och värkarna. Ta en värk åt gången.
Även sen när jag fick bada, så undrade dom hur jag kunde sitta som jag gjorde i badet, då jag var i fullgången vecka 40. Även där svarade jag att min yoga hjälpt mig.
Förlossningen gick jättebra och vi fick en helt perfekt liten flicka!

Vänliga hälsningar

Alicia Björklund

Hej!
Jag gick i er yogagrupp för gravida, vill bara skriva några rader och berätta om detta.
Jag hade jättegod användning av både min andning och avslappningsövningar, även vissa viloställningar som vi lärt oss på kursen under förlossningen! Målbilden hade jag också i bakhuvudet hela tiden.
Tack vare förberedelserna genom yogan fick jag verkligen min drömförlossning, helt klar, positiv, välmående och medveten hela tiden även om den tog många timmar! Även vår älskade flicka mådde bra under och efter förlossning!
Jag rekommenderar yoga till alla men särskilt dem som har en förlossning framför sig, man kan påverka mer än vad man kan tro!
Jag hoppas att jag får möjlighet att gå denna kurs om jag blir gravid igen!

Varma hälsningar

Lillemor Augustsson

Hej!
Vår son August föddes den 16 juni så han är snart två månader, jag förstår inte riktigt vart tiden tagit vägen.
Jag gick över endast en dag och värkarna startade 14:00 hemma i soffan 🙂
Vi kom in till BB ca 16:00 och då var jag redan öppen 5 cm. Barnmorskan sa att jag hade gjort ett stort jobb hemma. Det har jag nog gravidyogan att tacka för eftersom vid varje värk försökte jag andas lugnt och stilla.
Allt gick ganska snabbt sen och vid 22:44 samma kväll så föddes August.
Det var en häftig upplevelse som inte riktigt går att beskriva.
Jag tog endast lustgas och hade väldigt stor hjälp av andningen som vi lärde oss. Jag kände att jag kunde slappna av och verkligen tänka på andningen då värkarna kom. Hade jag inte gått på yogan hade jag nog inte riktigt vetat hur jag skulle agera.
Självklart var det väldigt smärtsamt men på något sätt en fantastisk känsla att inte kunna kontrollera kroppen utan bara följa med och "ta emot smärtan" som du kallade det 🙂
Jag är så nöjd med gravidyogan och kände verkligen att jag hade nytta av den under förlossningen.
Jag fick beröm av personalen att jag var så duktig och fokuserad hela tiden så jag berättade för dem att jag gått på gravidyogan.
När det blir dags för nästa barn så kommer jag definitivt att gå på gravidyoga igen!
Kram

Jenny