Prana Vidya-retreaten

Prana Vidya är först och främst en avancerad tantrisk meditation. Tillsammans med andra tantriska meditationer, som Kriya Yoga och Antar Mauna, är huvudsyftet med Prana Vidya upptäckten av din innersta identitet. Prana Vidya är, emellertid, en kraftfull metod för helande.

"Denna retreat utgör en unik möjlighet att ge dig själv en vitaliserande vila!
Yoga är i sig harmoniserande och återuppbyggande, men Prana Vidya är dess helande pärla."
(Swami Janakananda)

Se alla retreats

Prana, vitalenergin, är livskraften bakom allt i universum. Vidya betyder kunskap.

Prana Vidya är del av den årliga Tremånaders sadhana-retreaten och utgör nu också huvuddelen av 14-dagars Prana Vidya-retreaten i maj-juni.

Den Prana Vidya vi lär ut är den metod Swami Janakananda mottog från sin lärare när han levde i ashramet med honom under slutet av 1960-talet i Indien. Enligt traditionen lärs den ut under retreat-förhållanden och som en sekvens av tolv delar. Lärare i Prana Vidya på 14-dagarsretreaten och på Tremånadersretreaten är Swami Ma Sita Savitri.

Förutom Prana Vidya innehåller retreaten en Ajapa Japa-sadhana som understödjer Prana Vidya-inlärningen. Här får du möjlighet att fördjupa dig i Ajapa Japa i två veckor. Annat innehåll är: tarmsköljning – shankhaprakshalana, asana, pranayama, mudra/bandha, Yoga Nidra, Antar Mauna, Returning, karma yoga, chanting (kirtan) och föredrag. Det är flera dagars tystnad på retreaten, där du lär dig de finare delarna av Prana Vidya. Antal deltagare är begränsat.

Förberedelse

För att delta i Prana Vidya-retreaten ska du ha fullfört en 10-dagarsretreat eller längre på Håå Retreat Center. Använd Ajapa Japa (eller Kriya Yoga) dagligen från det att du anmäler dig tills retreaten börjar. Du bör kunna sitta bekvämt i meditationsställning.

När man utövar Prana Vidya är det viktigt att inte ha metall på kroppen, till exempel piercings och andra smycken. Ta bort all metall från kroppen som du kan innan retreaten börjar.

Shavasana

Under Prana Vidya kan du använda vilken bekväm ställning som helst, liggande eller sittande, bara du håller ryggen rak.

Metoden bygger på det psykiska andetaget (ujjayi pranayama) och olika visualiseringar, i en fortlöpande meditativ process. Du kommer att arbeta med strömmar av prana i din kropp.

Tantra är vetenskapen om hela människan. Dess syfte är att upptäcka och förstå verkligheten, inre såväl som yttre – genom erfarenhet. Prana Vidya ger en viktig del av den upptäckten; djup insikt i energikroppen och förmågan att använda livsenergin till nytta för dig själv och andra.

Deltagarnas berättelser:

”Jag har medverkat i Prana Vidya kursen. Det har varit en tid av fördjupning, som att skala av lager efter lager för att komma fram till kärnan.
Lärarna håller en mycket hög nivå och man blir förvånad hur de varsamt för gruppen framåt dag för dag.
Att medverka i retreaten är som att kliva ner i ett reningsbad. Världen upplevs med ett förnyat öppet sinne.”

Lee Kanold

"Jag hade förmånen att undervisas i samtliga steg i Prana Vidya redan i slutet av Tremånadersretreaten 1978 på Håå Retreat Center. Inlärningen av denna meditationsteknik gjorde redan då ett starkt intryck på mig. Jag förvånades av hur enkel Prana Vidya är att praktisera, samtidigt som denna meditation är något av det mest subtila jag någonsin erfarit inom yoga. Denna metod har sedan dess varit en av mina följeslagare i min praktik som vardagsyogi i min hemstad Stockholm.

I maj-juni 2011 återvände jag till Håå för att undervisas i Prana Vidya än en gång. Jag visste av erfarenhet att retreater på ashramet brukar ge åtskilligt av tips och inspiration. Jag blev inte besviken denna gång heller, utan fick ytterligare kunskap om, och insikter i, en meditation som är mycket uppfriskande, det vill säga synnerligen effektiv när det gäller att uppnå klarhet och välbefinnande."

Bo Franzén

"Det skulle inte vara möjligt att lära sig den här tekniken med hjälp av en bok eftersom den verkar vara mycket mer teoretisk än det man faktiskt upplever. Att förstå verkar inte hjälpa så mycket. Man måste uppleva det. 

I Prana Vidya är du närvarande och arbetar utifrån ditt eget center, vilket inkluderar mer uppmärksamhet och omedelbarhet jämfört med andra relaterade metoder från andra traditioner. 

I slutet av retreaten kände jag mig transformerad, jag var lugnare och upplevde min omgivning på ett annorlunda sätt. 

Efter denna retreat känner jag å ena sidan att jag har ett redskap för helande och självhelande, och å andra sidan har jag ett redskap för att kunna nå en mer djupgående medvetenhet om de subtila processerna i meditation." 

Christian

"Retreaten var fantastisk. Jag uppfattar Prana Vidya som en starkt harmoniserande teknik med en effekt som varar i flera dagar. 

Det är en kraftfull teknik som också ger skärpa och klarhet." 

Paul Green

"Soligt väder, bra mat, trevliga avspända yogis runtomkring, ingen överdriven ansträngning, nästan som att vara i Yoga Nidra under hela retreaten. Effekterna var omedelbara och kraftfulla. 

Jag kommer ihåg när vi kom, hunden Pricken var fortfarande där (14 år vid den tidpunkten) och såg gammal och krasslig ut. Jag var förvånad att se hur han hade försämrats jämfört med den senaste gången jag var i ashramet. 

Under en lektion bad Swami Ma Sita oss att sända helande energi till någon som behövde det. Nästa dag var Pricken full av liv. Han sprang omkring som en Duracellkanin. Jag tror att ganska många av oss sände honom energi. 

Efter retreaten har jag praktiserat Prana Vidya hemma en tid. Det gjorde en stor skillnad i min rehabilitering av en blindtarmsinflammation och hjälpte mig att bli helt frisk. Jag skulle vilja upprepa retreaten någon gång inom en snar framtid. Håå ashram är ett mycket speciellt ställe för mig. I en satsang tror jag Swami Janakananda sa något i linje med: 'Yoga förändrar inte livet, men det kan hjälpa dig att vara den som bestämmer över ditt liv'." 

Lilya Kader

"Att lära mig meditationen Prana Vidya gjorde mig mer medveten om min energi. Att göra den regelbundet hemma gjorde att jag blev mer medveten om hur jag använder och inte använder min energi. Detta gjorde att saker i mitt liv började förändras - livet blir mer och mer magiskt." 

Ulrika

"Det att delta i Prana Vidya kursen verkade närmast som en vårstädning av sinnet. Allt stod plötsligt mycket mycket klart. 

Jag rekommenderar alla som har lärt sig Kriya Yoga att också lära sig Prana Vidya (och vice versa). 

Det är ju helt andra omgivningar här hemma, kosten är också annorlunda och så gör jag bara Prana Vidya två gånger i veckan jämfört med de sju gånger i veckan jag gjorde det i Håå. Jag tycker att det är ok med tanke på att jag befinner mig långt från Håås skyddade omgivningar." 

Sussi Lykke Solbjerg Hansen

"Karma yoga. Gummistövlarna som vi tog på gjorde att vi var samarbetspartners på en expedition. Mina medresenärer var t.ex. en katolsk munk, en taxichaufför, en ingenjör, en sufi. Vissa mycket beresta, andra från närmaste by. Vi stod i en trädgård och skulle göra uppfinningar, gräva, bygga ett hus, och lyckades med att kantra igen och återigen bland näckrosorna. (Är det verkligen normalt i svenska sjöar? Att det är så många padminis som flyter omkring?) I yogarummets mörker kände jag igen de lugna ansiktena. Deras ögon öppnades som blommor. Vi tittade oss varsamt omkring och vi var kanske lite som en äng? 

Hmmm… 

Vakentimmarna. 

Jag lyssnade när min mor sa god natt till bröderna i rummen bredvid. Jag kommer ihåg den stora, mörka rymden, där min kropp upplöstes och därinne hennes fina röst. I drömmarna ville vi flyga. 

Jag upplevde Swami Ma Sita som moderlig och stark, samtidig känslig och sårbar som ett barn. Att säga tack till sådan en lärare känns nästan fräckt och på något sätt för grovt. Det finns saker man inte kan tacka för. Gåvor." 

Katrin

”Prana Vidya-retreaten i Håå var en perfekt blandning av hårt arbete och avspänning. I kombination med de vackra, lugna omgivningarna, kunde jag arbeta intensivt med mig själv. Retreaten har gett mig ett redskap att återfå energi och avspänning, vilket är till nytta för mig i vardagslivet, speciellt i examensperioder." 

Natalie Roope

"Den senaste retreaten jag deltog på i Håå var Prana Vidya. Det var en lätt och avslappnad stämning bland alla deltagare. Själva Prana Vidya-tekniken gav mig förmågan att helt släppa taget och ge mig hän, att nå ner i djupare lager av mig själv och se tankar och annat 'brus' tona ut. 

Prana Vidya är inte bara en engångsupplevelse medan man är på retreaten, jag har också haft glädje av det i min vardag, där det är en effektiv form av själv-healing, där man är oberoende av andra." 

Suzanne

Mer läsning:

Yoga och den finare energin

Psykisk energi

Om sadhana – om cykler i helande och inlärning och om att iaktta tystnad under invigningen i Kriya Yoga


Bild med nadier på blå bakgrund. ©1972 Sri Ramamurti Mishra