Varför sköljer man näsan?

Nässköljning är en enkel och effektiv yogametod, kallad neti, där man sköljer näsan ren med ljummet fysiologiskt saltvatten, dvs vatten med 0,9 % salt.

Traditionellt rekommenderas neti mot olika besvär i näsa och bihålor, för att bättre kunna andas genom näsan, för att ge ökad mental klarhet och som förberedelse för yoga och meditation.

Många människor gör nässköljning på morgonen för att få en uppfriskande start på dagen. Andra sköljer näsan när de kommer hem från arbetet, speciellt om de arbetar i dammig miljö.

Denna enkla metod renar och fuktar näsan, men framför allt stimulerar den slemhinnorna. På slemhinnornas yta, i näshåla, bihålor, luftrör och bronker och i örontrumpeten mellan näshåla och mellanöra, sitter de mikroskopiska flimmerhåren (cilierna). De håller luftvägar och bihålor rena genom att röra sig så att slem och smuts ”sopas” ut.
Nässköljning aktiverar flimmerhåren i hela luftvägssystemet så att slem med damm, pollen, virus och bakterier mer effektivt transporteras ut. På detta sätt håller neti luftvägarnas eget renings– och försvarssystem i god form.

Detta är en av orsakerna till att nässköljning kan förebygga och lindra förkylning, pann– och bihåle–inflammation, astma och luftvägsallergier samt olika besvär vid luftförorening.

I torr inomhusmiljö kan slemhinnorna torka ut så att flimmerhårens funktion försämras. Neti åtgärdar detta genom att återställa slemhinnornas naturliga fuktighet. Det dämpar även svullna slemhinnor och motverkar därför täppt näsa. Kan med fördel användas under graviditet eller mot snarkning.

Nässköljning stimulerar och verkar avspännande på området kring ögonen och pannan. Detta kan lindra spänningshuvudvärk och förbättra syn och luktsinne, samt vara en hjälp till att sluta röka.

Andas genom näsan!
Luften renas, fuktas och värms när du andas med näsan. Modern forskning har dessutom visat att näsandning ökar syresättningen av blodet. Gasen kvävemonoxid som bildas naturligt i bihålorna följer med luften ned i lungorna och utvidgar blodkärlen, så att mer blod kan syresättas. Gör neti regelbundet, så blir det lättare att andas genom näsan.

I många länder är nässköljning känt som en gammal effektiv huskur mot förkylning. I början av 1900–talet kunde man köpa kannor och sprutor för nässköljning på apotek i Europa. Men metoden glömdes bort tills den återupptäcktes på 70–talet p g a det ökade intresset för yoga.

Idag har många läkare upptäckt fördelarna och rekommenderar nässköljning som ett naturligt, effektivt och biverkningsfritt alternativ till näsdroppar och nässpray.

”Nässköljning förbättrar din allmänna hälsa. Ju mer regelbundet du sköljer näsan, desto större och mer varaktig blir effekten.” (Prof dr Thomas Schmidt, Hannovers Medicinska Universitet)

Läs mer om nässköljning