Yoga, tantra och meditation i min vardag

av Swami Janakananda

Förlaget Bindu 2006
ISBN: 9789163171550
128 sidor, mer än 200 bilder
och illustrationer

Vad är yoga och meditation egentligen?

Genom den ursprungliga yogan utvidgas människans medvetande. Kroppen blir stark och smidig och sinnet faller till ro. Du blir medveten om ditt livsmönster och skapar ett fundament för självförtroende och inre tillfredsställelse. Genom att stärka din förmåga att slappna av och ge dig hän till livet, och upprätthålla en hög energinivå, får ditt liv en ny kvalitet.

Yoga, Tantra och Meditation i min vardag är annorlunda än de flesta andra böcker om yoga i och med att den är baserad på den tantriska traditionen. Det vill säga att författarens intention och intresse är att erbjuda dig möjligheten att uppnå konkreta resultat, snarare än att bara presentera filosofiska förklaringar, skapa drömmar eller ligga under för flyktiga moderiktingar inom dagens yoga.

Följer man bokens vägledning kan man själv sammanställa sitt program med yogaövningar och meditation, så att det passar in i ens vardag. Illustrationerna, som är en viktig del av boken, gör det lätt att lära sakerna. De visar yogaställningar, andningsövningar och de sexuella tantriska ställningarna.
Och som en extra bonus får du en förståelse av vad yoga egentligen handlar om.

Boken är en av vår tids mest utbredda yogaböcker och den yogabok som funnits i handeln under längst tid i Sverige.

Denna kultbok, fast förankrad i traditionen, har blivit en modern klassiker. I den återfinner du bland annat:

 • Yogans åtta steg och yogatraditionens olika områden; Hatha, Swara, Raja, Bhakti, Karma, Jnana, Tantra mm.
 • En stor del av boken innehåller många och olika yogaprogram med grundlig vägledning, lätta att följa i din egen praxis:
  Yogaställningar (Asana), både dynamiska och stillsamma/djupgående
  Andningsövningar (Pranayama); för energi, klarhet och ro
  Avspänning
  Ögonyoga
  Energihållningar och -lås (Mudra och Bandha)
  Meditationsställningar
 • Tantrayogans ursprungliga sexuella handling
 • Chakra och Kundalini yoga
 • Lugn i sinnet - Att släppa taget - Att få ett avspänt förhållande till påverkningar
 • Djupavspänningen Yoga Nidra
 • Meditationerna: Inre Stillhet ochden lilla Kriya Yoga
 • Koncentrationsmetoder
 • Yoga i vardagen

Sagt och skrivet om boken

Av fyra bra yogaböcker jag läst är det här den bästa

Siftidningen

Denna yogabok, som introducerar läsaren i olika traditionella yogametoder, kom ut i original redan på 1970-talet. Men bokens tidlösa lära är givetvis lika aktuell idag som då. Swami Janakananda, grundaren av Skandinavisk Yoga och Meditationsskola, förklarar de olika grenarna av yoga och beskriver sedan många tekniker, allt från talrika Asana (däribland flera sätt att använda solhälsningen) och andningsövningar, till Pratyahara och meditationer från den tantriska Kriya yoga. Även den sexuella tantriska ritualen beskrivs. Här finns program för olika ändamål, allt från ögonyoga till ryggprogram. Därutöver är boken alltid en lika intressant och trovärdig källa till förklaringar och handledningar för väldigt mycket på yogans väg. Något som inte finns i samma omfattning i många av de nyare yogaböckerna.

Nina Haisken, tidskriften Yoga Aktuell

Jag tycker mycket om denna bok! Den ger en seriös och traditionell, och samtidigt ren, ärlig, lätt och hjärtfull ingångsvinkel till yogan.

I flera år deltog jag i kurser på Skandinavisk Yoga och Meditationsskola, grundad av Swami Janakananda. Jag har alltid känt att de lägger vikt vid det andliga i yogan och ändå är deras sätt att undervisa mycket jordnära, och jag är glad att det blev min ingång till yoga. Det är bra att börja med båda fötterna på jorden 😉

Jag kan starkt rekommendera denna bok till alla som är intresserade av yoga. Oberoende av om du är nybörjare eller avancerad kommer du att finna något i den som inspirerar dig och hjälper dig att gå vidare!

Siri Kalla, Goodreads

Jag kan varmt rekommendera denna bok skriven av en av världens bästa nu levande lärare.

Bernie Kirrane

Jag har länge närt en längtan att börja med yoga, men känt mig avskräckt av den trångsynt akademiska och religiösa syn som ofta förekommer. Din infallsvinkel, och inkluderandet av tantra och kundalini är så förnyande, faktiskt precis vad jag letat efter. Jag kunde till fullo identifiera med allt du sa; och sättet du delger dina kunskaper är för mig helt perfekt.

V. Williamsson, London, UK

Jag vill berätta hur glad jag är för boken 'Yoga, Tantra och Meditation i min vardag'. Jag har också nyligen köpt CDen 'Upplev Yoga Nidra'. Jag är mycket nöjd med vad jag läst och hört. Jag har läst många yogaböcker och försökt följa dem, men det har inte funnits mycket information i dem. Er bok går mer i detalj med varje asana, andningsövning och meditation. Många av mina vänner förstod inte vad yoga var förrän jag visade dem er bok, och de fann den mycket fascinerande.

Själv har jag provat olika slags träning, t.ex. tyngdlyftning, vilket gjorde att jag efteråt kände mig mycket trött och öm. Jag har också provat Tai Chi, som liknar yoga och meditation, men jag har upptäckt att yoga ger en mer total avspänningseffekt än Tai Chi.

Jag har bara gjort yoga i omkring åtta månader, men yoga inspirerar mig mer och mer för varje dag. Jag har nu gjort de klassiska ställningarna från Yoga, Tantra och Meditation i min vardag i ett par månader.

Slutligen vill jag tacka för ert fina material, och jag ser mycket fram emot att någon gång kunna resa till er kursgård i Sverige. Hälsningar

Clinton Blackmore, Regina, Kanada

Swami Janakananda döljer inte problemen, tvärtom så tar han fram dem och visar hur man ska övervinna dem... Just genom denna öppenhet ger boken oss en stabil grund för självtillit i sådana sammanhang. Det är en ovanlig kvalitet som Swami Janakananda, så vitt jag vet, är rätt ensam om bland yogalärare i Väst.

Jan Olof Mallander, i Hufvudstadsbladet, Finland

Utan högtidliga löften, utan förbud och fördomar, får alla här veta vad som bör vetas. Resultatet är upp till läsaren själv, men att läsa boken kan mycket väl betyda en förvandling av den som läser den.

J.O. Mallander, Hufvudstadsbladet, Finland

Tantra betyder frigörelse genom inre expansion. Det är filosofin där man istället för att ändra hela sitt liv för att bli ”andlig” helt enkelt kan börja värdesätta alla delar av livet som andligt. Denna bok av Swami Janakananda är en klassisk text bland första generationens yogautövare i väst, som förklarar hela tanken bakom yoga, från asana till meditation till filosofi, allt inom ramen av den tantriska livssynen.

Bokens illustrationer och stil ger en inblick i yogans värld på 70-talet, då den just började komma till uttryck i väst. Som tur är åldras yoga som vin. Vidaregivet från generationer av lärare till elever kan äldre texter visa oss klara glimtar av den ursprungliga avsikten och tidlösa visdomen. Denna text går inte lika långt tillbaka som Bhagavad Gita, men mycket har hänt med yogan sedan den blev förd till väst. Swami Janakananda var direkt discipel av Swami Satyananda Saraswati, och hans ingående kunskap om alla aspekter av yoga visar sig i hans praktiska och fördomsfria bruk av läran. 

Stort beröm för Yoga, tantra och meditation i min vardag.

Ray Greenberg, New York

Med Swami Janakananda Saraswati har Väst fått en lärare som förmår att förbinda tusentals års gammal vetenskap med ett verklighetsnära kreativt liv för människor. Denna bok är en milstolpe i europeisk kultur.

Bent Keutman

Jag har just läst din förträffliga bok om yoga och tantra. Din framställning är klar, rättfram och ohögtidlig.

Jag är överraskad över hur effektiva några av dessa meditationsmetoder är. Bara det att sitta stilla och uppleva kroppen, andetaget och sinnet är mycket starkt.

Jag har gjort min lilla morgonrutin med yoga, lite andningsövningar och en stilla meditation. Det är så stimulerande att det påverkar hela min dag. Jag har rekommenderat boken till många av mina vänner, nybörjare såväl som mer erfarna utövare av yoga, därför att den både är en bra introduktion och en inspiration för den som har praktiserat en längre tid. 

Jag önskar att din bok hade varit mitt första möte med den här traditionen, då skulle jag inte ha slösat bort så mycket tid. Lycka till.

Malcolm, Californien, USA

Enligt min åsikt är ’Yoga, Tantra och Meditation i min vardag’ en av de bästa yogaböcker som finns på marknaden. Den är en inspirerande, och framför allt en uppfriskande praktisk bok. Den har skrivits av en man som kan sitt hantverk och vet vad han talar om, det känner man när man läser den. De sista fyra kapitlen handlar uteslutande om meditation och hör till något av det bästa som jag läst om detta tema.

Swami Pragyamurti Saraswati, i Spectrum tidskriften, U.K.

Även om många böcker om Raja Yoga finns tillgängliga, så rekommenderar jag Yoga, tantra och meditation i min vardag av Swami Janakananda. Den är välstrukturerad och behandlar ämnet på ett tydligt, enkelt och nyktert sätt.

Khor Chu Cheng, i sin bok "Transforming Conflict into Harmony"