Gravidyoga i Stockholm

Om gravidyoga på 
Skandinavisk Yoga och Meditationsskola

Yoga för gravida - en paus i vardagen!

Gravidyoga på Skandinavisk Yoga och Meditationsskola är något helt speciellt. Det är en djup och rogivande upplevelse som ger dig bättre kontakt med dig själv och ditt barn. Du får större välmående och mer energi under graviditeten - och konkreta metoder att använda under förlossningen.

Våra kurser i yoga för gravida innehåller både yogaställningar, andningsövningar och djupavspänningen Yoga Nidra. Vi har långa lektioner så att du hinner släppa vardagsstressen och verkligen falla till ro.

Det läggs vikt vid övningar som är speciellt bra under graviditeten, och på ställningar och andningstekniker som kan vara till stor hjälp under förlossningen. Du lär dig även en effektiv metod för att handskas med smärta och får råd om hur du kan använda yogan före, under och efter förlossningen.

Vi har lång erfarenhet av gravidyoga. Det var faktiskt Skandinavisk Yoga och Meditationsskola som startade med yoga för gravida i Stockholm, och vi har en av landets mest erfarna och välutbildade gravidyogalärare.

Att göra yoga är att ha tid för sig själv. De fysiska yogaövningarna får kroppen att släppa spänningar på ett harmoniskt sätt, samtidigt som hela kroppen stärks och blir mer smidig. Du får bättre kontakt med kroppen och din uppmärksamhet ökar. Det gör att du upplever graviditeten och ditt barn klarare.

Både nybörjare och fortsättare är välkomna! Det krävs inga förkunskaper för att gå på våra kurser i yoga för gravida. Även du som gjort yoga tidigare har stor glädje av det du lär dig på våra kurser.

En barnmorska om yoga för gravida

”Jag har ofta upplevt att kvinnor som gjort yoga och lärt sig att lyssna till kroppen, lättare accepterar smärtan vid sammandragningarna. De kan bättre utnyttja kroppens egna möjligheter till att underlätta förlossningen och de är över huvud taget mer aktiva.

Yoga kan dessutom varmt rekommenderas under graviditeten, då kroppen genomgår så stor förändring. Kvinnan både stärker kroppen och får den ro och vila som behövs.

Min upplevelse är också att man på yogakurserna för gravida inte fastlägger förlossningsförloppet och användningen av teknikerna, och därmed blockerar för det som känns riktigt i situationen, utan förbereder kvinnan genom en rad tekniker, som hon sedan fritt kan använda efter behov, som det passar just hennes förlossning.”

Signe Fog-Möller, Barnmorska

Erfarenhet - Kvalitet - Tradition

Vår gravidyoga är baserad på den autentiska klassiska yogan, utifrån en gedigen kunskap om traditionen, och mer än 35 års undervisning av gravida i hela Skandinavien. Kurserna är utvecklade i samarbete med barnmorskor och sjukgymnaster. Mira, som leder en del av våra kurser för gravida i Stockholm, har undervisat i gravidyoga under mer än 25 år.

Vi introducerade yoga för gravida i Stockholm på 70-talet och gjorde gravidyoga känt och populärt inom mödravården. Våra kurser rekommenderas av många barnmorskor tack vare den praktiska nytta de gravida har av yogateknikerna.

Om du vill veta mer om våra kurser i gravidyoga kan vi varmt rekommendera att delta på en gratis intro till gravidyoga eller en gravidyoga drop in.

När ska jag börja med gravidyoga?

Du kan delta på våra kurser under hela graviditeten. Det är en fördel att börja tidigt. Då blir kroppen starkare och man får mindre besvär, t ex med rygg och bäcken. Under de första månaderna kan man även gå på våra vanliga kurser i yoga, avspänning och meditation

Många börjar på gravidyoga hos oss när de är i fjärde eller femte månaden, men du är också välkommen under sista delen av din graviditet. Det är bara bra att gå så länge man kan.

Om du har möjlighet kan vi rekommendera att gå två kurser efter varandra. Då får du större effekt och erfarenhet av yogan.

Bra att veta om kurserna

Plats
Alla kurser på Skandinavisk Yoga och Meditationsskola i Stockholm äger rum i våra lokaler på Västmannagatan 62, helt intill T-Odenplan. Karta

Nivå
Det krävs inga förkunskaper, både nybörjare och fortsättare är välkomna!

Vill du gå flera kurser?
Går du flera kurser under samma graviditet ger vi 20 % rabatt på andra och tredje kursen.
(Gäller alla kurser på skolan i Stockholm utom Drop in-lektionerna, Håå-uppföljning och Gravidyoga med partner.)

Varför gravidyoga hos oss?
  • Lång erfarenhet. Väl beprövad och gedigen undervisning. Vår gravidyoga bygger på mer än 35 års erfarenhet av kurser för gravida i hela Skandinavien. Kurserna är utvecklade i samarbete med barnmorskor och sjukgymnaster, och baserade på ett gediget kunnande inom den ursprungliga klassiska yogatraditionen.
  • Komplett undervisning. Inte bara fysisk yoga, utan även andningsövningar och djupavspänningen Yoga Nidra. Enhetlig och sammanhängande undervisning, där de olika elementen i yogan förstärker varandra och bildar en helhet.
  • Effektiv stresshantering. Att lära sig att slappna av och ge sig hän gör en otrolig skillnad, både under och efter graviditeten och vid förlossningen. Avspänning är en central del av all vår undervisning. Vi har dessutom långa lektioner så att du verkligen hinner falla till ro!
  • Välutbildade lärare med lång personlig erfarenhet av yoga och meditation. Skandinavisk Yoga och Meditationsskola är en av de få yogaskolor i Europa där lärarna genomgår en flerårig heltidsutbildning. 
  • Centralt i Stockholm. Vi ligger 50 meter från T-Odenplan, uppgång Västmannagatan. Lättillgängligt och nära både bussar, tunnelbana och nya Citybanan.
  • Prisvärt. Du får mycket undervisning för pengarna hos oss. Vi har även reducerat pris för studerande och arbetslösa, samt ytterligare rabatt om du går flera kurser under samma graviditet.
Om skolan och lärarna

Skandinavisk Yoga och Meditationsskola är den äldsta och en av de mest välrenommerade yogaskolorna i Sverige. Det är en av de få yogaskolor i Europa där lärarna genomgår en flerårig heltidsutbildning.

Skandinavisk Yoga och Meditationsskola introducerade gravidyoga i Köpenhamn 1977. Intresset spreds snabbt och något år senare hade våra övriga avdelningar i Stockholm, Göteborg, Oslo och Århus också kurser för gravida. Du kan läsa mer om skolan i Stockholm här

 

Mira

… har varit professionell yoga- och meditationslärare sedan 1986. År 1987 övertog hon undervisningen i gravidyoga på skolan i Stockholm och har hållit dessa kurser sedan dess.

Läs mer om gravidyoga - och djupavspänningen Yoga Nidra

Artikel om gravidyoga
Yoga före, under och efter födseln. Kurserna är mycket populära, och rekommenderas bl.a. av läkare och barnmorskor.

Djupavspänningen Yoga Nidra
...är en viktig del av vår gravidyoga. Yoga Nidra är en unik tantrisk avspänningsteknik som medvetandegör och spänner av hela din kropp och ditt sinne. Du ligger helt stilla och följer vägledningen. Att göra Yoga Nidra regelbundet gör det lättare att slappna av i vardagen och sömnkvaliteten förbättras.

Erfarenheter från kursdeltagare på gravidyoga i Stockholm

”Jag kände inte alls till yoga innan jag blev gravid, utan det var min barnmorska som tipsade mig om kursen. Yogan blev en viktig del av min graviditet. Den har gett mig en ny kroppsuppfattning. Jag är närmare min egen kropp, och jag känner mig trygg och stark inför förlossningen om ett par veckor.

På kursen träffade jag andra kvinnor som var gravida. Vi talade mycket om hur vi kände oss, vädrade eventuell oro och tusen andra frågor.

Jag hade oturen att få ont i bäckenfogarna och hade besvär med att röra mig och att sova. Eftersom yogan innehöll rörelser som jag tryggt kunde utföra även med bäckenproblem, och avslappningsövningar som gjorde att jag fick vila från smärtan, blev yoga faktiskt 'räddningen' för mig under graviditeten.”

Susanne W.

”Jag ville bara berätta att jag fick en liten pojke denna gång också och att allt gick bra. Båda gångerna har jag gått på gravid yoga för dig och det har verkligen varit bra förberedelser.” 

Camilla D.

”Jag hade stor glädje av yogan under min förlossning. Den var lång och jobbig, men jag kunde slappna av och möta sammandragningarna. Jag mådde bra hela tiden, och jag var snabbt i form igen efteråt, även mentalt. Jag tror faktiskt att yogan också påverkar barnet till att bli harmoniskt." 

Cecilia R.

"Jag gick på yoga för gravida hos er i maj och hade stor nytta av det under förlossningen! Jag använde mig av psykisk andning när jag började få värkar och på fem timmar öppnade jag mig åtta cm, så när vi väl kom till BB var det bara att börja krysta och jag behövde ingen smärtlindring. 

Jag hade en snabb och lättsam förlossning för att vara förstföderska! 

Tack för den hjälpen! Låter man kroppen föda, så föder den..!" 

Helena T.

"Jag har gått två kurser i gravidyoga under våren, gravid med mitt första barn och relativt gammal förstföderska - 37 år. 

I torsdags gick jag på gravidyogan lite otålig och frustrerad över att det hade gått tre dagar efter beräknat datum. Jag tackade med att 'jag hoppas det här blev sista gången'. Efter passet hann jag bara åka hem och äta middag, sedan satte värkarbetet igång med ganska rejäl fart. Jag tog mig igenom natten och förmiddagen i hemmet, med vad jag upplevde som kraftiga och regelbundna värkar, dock inte tre värkar inom tio minuter som brukar rekommenderas för förstföderskor innan man åker till förlossningen.

Jag försökte vila mycket eftersom latensfasen kan bli lång och det gäller att spara krafter. Jag använde mig hela tiden av psykisk andning, varje gång en värk började ge sig till känna gick jag in i psykisk andning. Jag kom också ihåg att du sagt att det kan gå fort att öppna sig med rätt andning, så efter 15 timmar av värkar i hemmet insisterade jag på att få åka in till förlossningen (BB Stockholm). 

Den 1 juni klockan 13:30 var vi inne på förlossningen och det konstaterades att jag var 5 cm öppen. 16:45 föddes vår son. Jag tog mig igenom förlossningen utan smärtlindring, med fokus på att andas ordentligt genom värkarna, att använda de ställningar som kändes rätt och att följa med kroppen. Jag låg mycket i en position som liknade haren och födde sedan på knä/på alla fyra över en sacco-säck. Förlossningen blev en fantastisk upplevelse och vi är förstås överlyckliga över vårt länge efterlängtade barn.

Jag vill tacka för en mycket bra kurs som har fått mig att må bra under graviditeten och att på ett positivt sätt fokusera inför på förlossningen. Mycket av den information jag fått under kursen hade jag direkt användning av under förlossningen. Stort tack!"

Maya

"Jag gick två gravidyogakurser med er i maj-juli i år och nu vill jag passa på att tacka så hjärtligt för dessa! Det var helt underbart att få med mig alla dessa redskap i graviditeten och till förlossningen och jag kommer nu varmt rekommendera era kurser till alla jag känner som blir gravida. 

Under åren har jag gått hos er på yogaskolan lite till och från och däremellan praktiserat yoga hemma i olika utsträckning, men jag kände verkligen att gravidyogakursen gjorde att jag kunde använda mig av allt jag lärt mig tidigare på ett nytt och fördjupat sätt. Speciellt den psykiska andningen, som jag inte riktigt fått "grepp" om tidigare. Den la jag extra mycket energi på denna gång och jag tror att det var anledningen till att jag fick en otroligt lätt och snabb förlossning som jag bara har positiva minnen ifrån nu. 

Vår lille son föddes i slutet av augusti helt utan komplikationer eller smärtlindring. Det tog mindre än sju timmar från att jag började ana något tills han var ute, och jag tror att anledningen till detta var att jag samma morgon gjort den psykiska andningen extra länge och hela tiden tänkte "öppna dig" till min kropp. Det var som att den reagerade direkt på det jag sa, för en stund därefter drog det hela igång. Det som jag trott skulle bli en långdragen process, speciellt för mig som förstföderska, gick nu i ett rasande tempo så när jag kom in till förlossningen var jag helt öppen och redo att krysta. Jag slapp alltså att spendera alltför mycket tid i sjukhusmiljön, vilket var precis så jag ville ha det. Pojken mådde finfint under hela förlossningen och jag kände att jag hade jättebra kontakt med min kropp hela tiden. Det kändes så pass bra att jag utan problem kunde tacka nej till all smärtlindring. Det hade jag inte trott innan, men jag är överlycklig att det gick! 

Hur som helst ville jag sända ett stort tack till er för att gravidyogan hjälpte mig att få en så otroligt positiv upplevelse av födelsen av mitt första barn!"

Therese K.

"Tack, allt har gått jättebra - lilla Noomi kom i måndags, 18 timmar efter igångsättningen. Hon vägde 3760 gram och var 52 cm lång. Barnmorskorna hade aldrig varit med om en så avslappnad moder, jag vill tacka er för det!"

Charlotte E.

"Jag födde en liten dotter, lite tidigare än vi förväntade oss. Förlossningen gick jättebra (smidigt och snabbt, men inte för snabbt, fem och en halv timme, den första tog 24 timmar, men det är ju normalt att den andra går snabbare). Andningen tog mig igenom förlossningen på ett mycket fint sätt, det var bara att hänga med, och liksom förra gången räckte det med andningen, vetevärme, massage, stöttande människor runt om och tanken på att barnet var på väg ut... Barnet och jag mår mycket bra!"

Amanda G.

"Hej,
Jag går redan på gravidyoga och vill alltså fortsätta nästa kursperiod. Tycker det är jättebra och mitt lilla andningshål i veckan!"

Stina S.

"Jag gick hos er på två gravidyogakurser då jag väntade mitt första barn för ca 4 år sedan.

Nu är det dags för barn nr 2 🙂 och jag undrar i vilken månad man ska vara för kursen?

Gravidyogan och kursen med Mira hjälpte mig genom hela förslossningen utan smärtlindring. Andningen och övningarna gjorde att jag klarade mig helt utan. Det var fantastiskt!

Bästa Hälsningar"

Fatima B.