Yoga & meditation i Göteborg

Om innehållet på kurserna

 

Den ursprungliga yogan ger inspiration och handlingskraft och har en avstressande verkan. Den innehåller lätta övningar för nybörjare, olika dynamiska övningar där andning och rörelse följs åt och de mer avancerade ställningarna, där man står helt stilla i varje position en längre tid.
Effekten av yogaställningarna förstärks med andningsövningar och harmoniseras av den meditativa djupavspänningen Yoga Nidra.

Yogaställningar

På grundkurserna börjar vi med lätta spänningsfrigörande övningar som smidiggör och stimulerar hela kroppen. Sedan följer övningar som speciellt stärker rygg och balans - och slutligen gör vi de djupgående klassiska ställningarna. Varje yogaprogram har en verkan i sig - men är även en förberedelse för övningarna på nästa lektion.
Efter en grundkurs kan du gå vidare med fortsättningskursen. Här lär du dig mer och fördjupar verkan av det du redan lärt dig.

Andningsövningar

höjer din energinivå. De utförs efter yogaställningar och före avspänning och meditation. När de används regelbundet förbättras balansen mellan hjärnhalvorna. Mentala spänningar löses upp och du kan släppa tillstånd som stress och depression. Härmed stärks din koncentration och handlingskraft.

Yoga Nidra

Meditativ djupavspänning som medvetandegör och avspänner både din kropp och ditt sinne. Under Yoga Nidra ligger du helt stilla på rygg och följer en metod som läraren vägleder. Vid regelbundet bruk av Yoga Nidra blir det lättare att slappna av i vardagen och sömnkvaliteten förbättras. Yoga Nidra ingår i alla våra yoga- och meditationskurser.

Tratak

Med koncentrationstekniken Tratak tränar du förmågan att avspänt hålla uppmärksamheten på en sak. Tratak löser upp spänningar kring ögonen och gör det lättare att visualisera.

Meditation

På grundkurserna i Yoga och Meditation där du går 2 timmar och 15 minuter varje gång lär du dig Returning, som är en enkel variant av meditationen Inre Stillhet och de första stegen av meditationen Energins Källa. På grundkurserna där du går 90 minuter varje gång har vi med kortare övningar som Savasana samt meditation på det spontane andetaget. På fortsättningskurserna går vi vidare med fler steg och längre meditationsförlopp.

Kursmaterial

...är inte obligatoriskt, men om du vill ha hjälp att använda yogan och meditationerna hemma, så rekommenderar vi boken Yoga, tantra och meditation i min vardag och CD:n Upplev Yoga Nidra av Swami Janakananda. Båda kan köpas i vår webbutik som sköts av Håå Retreat Center.