Om skolan i Stockholm

Skandinavisk Yoga och Meditationsskolas avdelning i Stockholm etablerades 1976 och är Stockholms äldsta yogaskola. Den är organiserad som en stiftelse, oberoende av ekonomiska, politiska och religiösa intressen.

Sedan 1992 har vi haft lokaler på Västmannagatan 62 i Vasastan, nära T-Odenplan. Här har vi två välinrättade yogarum och en liten butik med böcker, cd-skivor, yogamattor, nässköljningskannor mm.

Den första avdelningen av skolan grundades 1970 i Köpenhamn av den danske yogin Swami Janakananda, och idag finns skolor i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Frankrike.

Skandinavisk Yoga och Meditationsskola är en av de mest avancerade och väletablerade yoga- och meditationsskolorna i Europa, och en av de få där lärarna genomgår en flerårig heltidsutbildning under ashramförhållanden, på samma sätt som traditionen har förts vidare under årtusenden.

Grundutbildningen till yogalärare är fyra år på heltid och ytterligare två år för att bli meditationslärare. Utbildningen leds av Swami Janakananda och äger rum på internationella Håå Retreat Center i Småland samt på våra största yogaskolor.

Yogalärarna

MiraMira

…kommer från Varberg. Hon utbildade sig till yoga- och meditationslärare på vår skola i Köpenhamn i början av 80-talet och 1989 övertog hon ledningen av skolan i Stockholm. Utöver att hålla kurser i yoga och meditation i Stockholm leder Mira retreater på Håå Retreat Center, skriver artiklar, undervisar i meditationen Inre Stillhet och har sedan 1986 haft specialkurser i gravidyoga. 

TuriyaTuriya

…började med yoga och meditation som 18-åring i sin hemstad Odense i Danmark. Efter Tremånadersretreaten på Håå Retreat Center bodde han ett par år i ashramet på skolans avdelning i Köpenhamn innan han började yogalärarutbildningen. Turiya har undervisat sedan 1993; i Danmark, i olika städer i södra Sverige, på Håå Retreat Center och sedan 1996 på skolan i Stockholm.

Klara Torbiörn

Klara har undervisat sedan 2003. Hon utbildade sig till yoga- och meditationslärare på Håå Retreat Center i Småland där hon bodde och undervisade i 10 år. Under den tiden höll hon även kurser i olika städer i södra Sverige. Sedan 2013 bor Klara just utanför Stockholm och undervisar här på skolan två dagar i veckan och håller i många av våra intensivkurser.