Nässköljning – neti – en reningsprocess i yoga – och mer

Att skölja näsan med saltvatten renar inte bara näsan och förebygger mot förkylningar. Nässköljning, också kallad neti, avspänner hela näshålan och har en gynnsam inverkan på de omkringliggande områdena: ögon, öron, svalg och hjärna - och påverkar på så sätt ditt mentala tillstånd.

neti

Neti kan användas för att motverka följderna av luftföroreningar, samt damm, pollen, virus och bakterier. Den stimulerar slemhinnorna, genom att saltvattnet aktiverar de små flimmerhåren, som transporterar ut orenheter från luftrören och lungorna. Nässköljning kan användas tillsammans med en av yogans andningsövningar, Smedens blåsbälg. Förutom att torka näsan ökar den syresättningen av blodet och renar luftvägarna. Neti kan tillsammans med Smedens blåsbälg även lindra bihåleinflammation.

Nässköljning är bara en av många reningsprocesser som finns inom yoga. I ett par andra enkla övningar, agnisara och nauli, rörs bukmuskulaturen på ett sådant sätt att det löser upp spänningar i detta område. Tillsammans med tarmsköljning avlägsnar eller förebygger de tröghet i körtlarna i buken. På så sätt kan körtlar och inre organ hållas friska.

Tarmsköljning, shankhaprakshalana renar hela mag- och tarmsystemet med saltvatten. Den avlägsnar grova spänningar, ökar din energi och sägs ge dig en strålande aura – ett spänningsfritt och energifyllt tillstånd.

En av yogans traditionella reningsprocesser används redan av de flesta, nämligen tandborstning.

Läs mer om nässköljning och om tarmsköljning

Nästa: Yogaställningar