Yoga för musarmar

av Ananda Murti

Många yogaställningar är väl lämpade både för att förebygga och bota musarmar. Vill du lära dig dem ordentligt bör du gå på yoga regelbundet under en period. Hela kroppen genomarbetas genom yogaövningarna, och den långa Yoga Nidra (djupavspänningen) som avslutar en yogalektion, hjälper till att integrera varje del av dig och ger en långvarig avspänning. Numera anlitar flera arbetsplatser en yogalärare för ett par timmars yoga i veckan för de anställda.

Använd händerna annorlunda

De delar av kroppen som blir svaga och smärtande på grund av åratal av ensidigt arbete behöver användas. Det vill säga, användas annorlunda. Nedslitning av leder och muskler sker då samma rörelse upprepas gång på gång. Det känns säkert när du börjar med yoga, men efter ett tag mjukas kroppen upp. Den vanliga reaktionen på stelhet och smärta är att man inte vill använda eller belasta kroppen där det tar emot eller gör ont.

För många år sedan hade jag en elev som undvek yogaställningar där kroppsvikten vilade på handflatorna. Hon hade senhinneinflammation och gick runt med läderband kring handlederna. Jag berättade för henne gång på gång att om hon inte använde handlederna skulle de bara bli ännu svagare.

Till sist beslutade hon sig för att pröva, även om det gick stick i stäv emot vad hon hört från experter. Efter ett halvår, då hon efter noga anvisningar hade arbetat med handlederna under yogalektionerna, var smärtorna helt borta och hon var glad och förvånad över att det hade fungerat.

Tranan

Tranan är en yogaställning där du vilar på underarmarna och handlederna med hela kroppens vikt. Något besynnerligt sker i det ögonblick du lär dig spänna av i ställningen. Plötsligt är känslan i handleder och armar inte längre besvärande. Det är en ställning som troligtvis kräver lite träning, och det är absolut en fördel att känna till yoga. Har man t ex lärt sig huvudstående, och kan stå helt avspänd och mediterande i den ställningen, så kommer en ställning som tranan inte att vålla svårigheter.

Så gör du

Sitt på huk (naturställningen). Placera handflatorna på golvet framför fötterna. Armarna ska vara lätt böjda. Sätt knäna upp på överarmarna. Luta dig framåt så fötterna lyfts upp från golvet. Stå i ställningen så länge som möjligt. Kom ned igen och vila armarna. Gör det tre gånger sammanlagt.

Det finns många möjligheter

Det finns ganska många yogaställningar som är väl lämpade för musarmar. Om du känner till den yoga vi undervisar i (eller se boken Yoga, tantra och meditation i min vardag, av Swami Janakananda) så heter de: korsställning, dubbel-vinkelställning, stående svingande ställning, clownen och den omvänt stående ställningen, båten och många andra övningar i programmet Pawanmuktasana - se foton i Yoga och den finare energin och Yoga toolkit för dig vid datorn.