Låt dig inte luras...

Vem vill lära sig simma av en som bara sitter och plaskar i vattenbrynet och diskuterar, men inte själv vågar dyka i?

av Mira


"Jag struntar i om läraren inte har någon utbildning. Vill folk ha en yogakurs så skall de få en,"

sa den kvinna som arrangerade mina yogakurser på ett av Stockholms mest respekterade gym. Min egen kurs var helt full, med tjugofem personer på väntelista. Hon skulle arrangera en kurs till och letade efter en instruktör eftersom varken jag, eller någon annan av skolans lärare, hade möjlighet att leda den. Mina argument om att kvaliteten skulle sjunka om denna lärare hade bristfällig, eller helt saknade utbildning, var hon inte det minsta intresserad av. Den totala bristen på respekt chockerade mig. Jag trodde ärligt talat inte att det var så illa.

 

I våras blev jag ombedd av ett annat förlag att läsa igenom en nyöversatt yogabok och ge mina kommentarer. Översättaren var professionell, men hade ingen aning om vad yoga var. Det gjorde att jag fann en hel del direkta fel och missförstånd i översättningen, speciellt när det handlade om sinnet, avspänning och meditation. Jag upptäckte att känner man inte väl till ämnet är det faktiskt omöjligt att veta hur vissa ord och begrepp ska översättas, och hur många översättare gör det?

De som inte känner till meditation ordentligt tar ofta naturen till hjälp och förväxlar sköna naturupplevelser, som att se ut över havet i solnedgången, med meditation. Men det finns viktiga skillnader. När du är ute i naturen är det lugnet som finns där som får dig att känna dig mer harmonisk inombords. Jätteskönt, förstås, men hur stor glädje har du av det när du befinner dig i en pressad situation på jobbet?

Med yoga och meditation finner du lugnet i ditt inre. Du lär dig att vila i dig själv. Denna erfarenhet har du med dig i vardagen - och du kan vända tillbaka till dig själv, när du vill.

Låt dig inte luras av änglalika människor som mediterar på exotiska stränder bland vaggande palmer. Visst är det fint att meditera när man är på semester på Bahamas, med yoga och meditationen hör hemma först och främst hemma i vardagen.

 

Se också ”Man vill ju helst att folk får det bästa”