Yoga - för ökat kroppsmedvetande och inre harmoni

- en berättelse från en veckoslutsretreat på Håå Retreat Center

av Camilla Sternberg


Yoga är ett gammalt sanskritord med betydelsen förening eller helhet.

Och helhet var sannerligen något jag upplevde under 3 dagar på Skandinavisk Yoga och Meditationsskolas Håå Retreat Center i Hamneda mellan Markaryd och Ljungby. Retreatcentret ligger i en naturskön trakt och det kändes härligt att vara där - helt fri från stress och krav, och verkligen kunna koncentrera sig på det jag var där för - att lära mig yoga.

"Yoga och meditation är ursprungligen inte del i något religiöst system. Yogan har ett vidare syfte - att transformera och utveckla det mänskliga medvetandet. På så sätt skapas fria och oberoende individer, som gör sina egna erfarenheter, fullföljer sina möjligheter och som var och en lever på ett personligt sätt i en gemenskap."

Detta står att läsa i boken Yoga, tantra och meditation i min vardag av Swami Janakananda (förlaget Bindu). Efter att ha gått igenom en 3-dagarsretreat i yoga förstår jag vad detta betyder - att transformera och utveckla det mänskliga medvetandet. Jag är mycket mer medveten om min kropp, mina tankar och känner mig som jag fått ett fantastiskt instrument att möta mig själv med.

DSC_2847Det här handlar inte om att på något sätt fly från det som är besvärligt, någon slags schablonartat positivitetstänkande - nej, det handlar mer om att vara sig själv och att våga vara det - en naturlig väg till självkännedom och tillfrisknande.

Min första kurs i yoga startade med en tarmsköljning (inget som är nödvändigt för att delta i retreaten) men jag tog allt på en gång. Efter ett antal glas med saltvatten och enkla yogarörelser flöt vattnet genom tarmsystemet istället för genom urinblåsan, något som jag upplevde som ett under och en befrielse.

Efter en skön eftermiddagsvila startade själva yogakursen fredag kväll med introduktion av två mycket behagliga och professionella yogalärare: Turiya och Swami Ma Sita.

Långsamt och mjukt leddes vi (tolv personer) in i yogans värld, rörelser, andningsövningar och avslappningsövningar. När jag gick och lade mig att sova första kvällen kände jag ett stort lugn och sov hela natten, vilket jag inte gjort på mycket länge. Jag vaknade kl. 6 nästa morgon och kände mig förvånansvärt pigg. Vi träffades i yogarummet kl. 7 och startade med en ljusmeditation. Den gick till så att vi tittade på en ljuslåga i ögonhöjd medan vi satt med korslagda ben i yogaställning. Efter en stund blåste vi ut ljuset och blundade och ljuslågan framträdde på näthinnan och där skulle man försöka styra den till punkten mellan ögonbrynen. Efter att ha gjort detta några gånger under vistelsen på Håå var det lätt att styra lågan och verkligen vara koncentrerad. Sedan följde som sagt tre dagar av intensiva fysiska övningar, andnings- och meditationsövningar.

 
 tratakFortfarande längtar jag tillbaka till yogarummet så här flera veckor efteråt. I det rummet har jag gjort rörelser som jag inte trodde var möjliga för mig.

Jag stiger nu upp varje morgon och gör mina yogaövningar en halvtimme. Ibland om jag inte tycker att jag hinner gör jag det på eftermiddagen. Yogaretreaten i sig har hjälpt mig att verkligen ta den här tiden, jag känner ett ökat välbefinnande, större koncentration och harmoni inuti och en mycket synlig effekt är att jag gått ned tre kilo och har inte lust att sätta i mig allt möjligt onödigt. Jag känner starkt när det är något som kroppen inte vill ha. Ökad medvetenhet kallas det.

Jag upplever inte det här som något mystiskt - utan som något naturligt. De fysiska övningar gör att jag känner min kropp tydligare, här får jag både tänjningar och träning av musklerna. Andningsövningar gör att min lungkapacitet ökar, jag andas på rätt sätt nästan hela tiden (det tar tid för kvinnor) och meditationsövningarna är mycket sköna och verkligen behövliga för en nutidsmänniska.

Det bästa av allt: jag kan göra lite eller mycket, jag är inte bunden till ett alldeles speciellt program. Redan efter tre dagar i Håå har jag fått tillräckligt många övningar för att jag skall ha nytta av det.

Och det är spännande och utvecklande - ett sätt att hålla balansen och leva med i det som sker.

Den här tredagarsretreaten är fullt tillräcklig för att använda yoga under mycket lång tid framåt men jag kan tänka mig att det dröjer nog inte länge för mig innan jag går deras 10-dagarsretreat - vi får väl se - det blir väl något reportage om det då! Jag återkommer!

Camilla Sternberg är redaktör för SMRF:s medlemstidning Massören. Denna artikel är införd i Massören nr. 4 i december 1994. 2001 bildade SMRF tillsammans med Svenska Kroppsterapeuters Riksförbund ett nytt förbund, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. De är ett aktivt förbund och har i februari 2017 drygt 4000 medlemmar över hela landet. För att bli medlem i förbundet måste man ha gått vid någon av de skolor som uppfyller deras krav på utbildning, kvalitativt och kvantitativt.