Savasana

- en av de viktigaste yogaställningarna

av Robert Nilsson


En paradox inom yoga är att några av de mest avancerade och djupgående teknikerna är så enkla att om man bara läser om dem i en bok är chansen att man får en verklig upplevelse av instruktionen mycket liten. Därför är det en god idé att vid någon tidpunkt uppsöka en yogi som lever och undervisar här och nu.

23_savasan

Savasana, "Dödsstilla" kan vid första anblicken verka så enkel att man säger till sig själv; jamen det där har jag ju gjort hela livet. Men Savasana, att ligga helt stilla på rygg, är inte det samma som att koppla av framför TV:n, eller ligga och slumra på soffan (vilket kanske heller inte är att förakta).

Det som gör den stora skillnaden i upplevelsen är din vakenhet. Istället för att du av gammal vana ligger och tänker lite, drömmer, kanske planerar någonting... så fasthåller du din uppmärksamhet vid upplevelsen av hela kroppen, som ligger helt stilla.

Savasana kan hjälpa mot stress, sömnproblem, nervositet och liknande, men du behöver inte ha några problem för att ha glädje av denna teknik. Om eftermiddagen t.ex., efter en lång dag full av aktiviteter, kan Savasana vara ett bra sätt att ge kropp och nervsystem en välbehövlig paus. Istället för att fylla på med konstgjord energi ger du dig själv en medveten paus - och efteråt kommer energin och inspirationen tillbaka av sig själva.

I förbindelse med de fysiska yogaövningarna är Savasana också mycket viktig, men man använder den där på ett lite annat sätt. Ett program av yogaställningar börjar alltid med att man ligger en stund på rygg och upplever kropp och andning falla till ro. Ett yogaprogram kan vara uppbyggt av flera ställningar som parvis kompletterar varandra, t.ex. en framåt- och en bakåtböjande ställning. Efter en sådan grupp ställningar, och före nästa grupp, så ligg en kort stund i Savasana.

Savasana ska inte förväxlas med Yoga Nidra, meditativ djupavspänning, då man också ligger helt stilla på rygg. I Yoga Nidra blir din uppmärksamhet fasthålld på ett annat mer dynamiskt sätt. Genom att lyssna till instruktionerna från läraren (eller CD:n) blir din uppmärksamhet förd runt i kroppen, till andningen och till olika bilder och symboler i ett förhållandevis raskt men ändå lugnt tempo. Det utlöser en djup avspänning. Varje gång du blir fångad av en tanke och glömmer vad du egentligen håller på med blir du hämtad, och förd tillbaka av instruktionerna. På det sättet gör Yoga Nidra det lätt, även för nybörjare, att komma in i en djup avspänning. Man bör ha en viss erfarenhet av Yoga Nidra för att verkligen kunna värdesätta Savasana.

Om du mediterar kan Savasana berika meditationen, då förmågan att vara stilla är en viktig förutsättning för alla former av fördjupning. Det finns också olika meditationstekniker då man mediterar på stillhet.

I Savasana fasthåller du på ett avspänt sätt upplevelsen av hela kroppen, som ligger stilla. Några gånger när du lägger dig till rätta för att göra Savasana, känner du dig kanske rastlös. Använd då andningsmedvetande i ca. en minut, precis i början av de 10 minuterna, för att fördjupa ditt tillstånd. Men nöj dig med cirka en minut.

Savasana är stillhet, kroppen ger inte ifrån sig ett enda ljud, den är fullständigt orörlig, inte ett finger rör sig. Det är en upplevelse av stillhet i hela kroppen...

Teknik

Lägg dig tillrätta på en filt på golvet - inte i sängen eller på soffan. Ligg utsträckt på ryggen med benen lite isär, och armarna behagligt utsträckta ned längs sidorna, ev. med en tunn filt över dig. Ligg bara i 10 minuter, så du inte blir sömnig eller rastlös.

Var uppmärksam på din kropp, hela kroppen, på stillheten i kroppen, och stanna kvar i denna upplevelse. Skulle du under tiden få lust att rätta till kroppen, klia dig eller liknande, slappna då av gentemot denna impuls och förbli stilla, helt stilla. Om det skulle hända (och det gör det som regel) att din koncentration glider bort då och då, och blir fångad av något annat, är det också OK. Men släpp det som stör så snart du lägger märke till det, och vänd tillbaka till upplevelsen av stillhet. Kanske sker det flera gånger; med tålamod och beslutsamhet vänder du tillbaka till tekniken varje gång.

Tips: Upplev stillhet i kroppen i andra sammanhang, t.ex. där du sitter just nu, du sluter ögonen och upplever stillheten i kroppen ett par minuter. Eller gör detsamma i en meditationsställning.

Du kan också utmatta dig själv fysiskt, och omedelbart därefter ligga ned helt stilla i Savasana.