Hur jag återvann min hörsel - insändare

Lena Nilsson, Stockholm


Tack för era artiklar!

När jag läser om nässköljning och huvudstående får jag lust att förmedla till Er och era läsare hur jag med just dessa tekniker återerövrar min hörsel.

Jag har haft nedsatt hörsel på höger öra sedan jag var liten. Troligen för att jag ofta hade öroninflammation har läkare sagt mig.

Hörselnedsättningen har inte besvärat mig. Det enda tillfälle när jag själv varit medveten om den har varit alldeles innan jag somnat. Då har jag alltid velat ligga på höger sida så att jag med vänsterörats goda förmåga hört alla nattens ljud. Folk omkring mig har inte märkt det, även om jag spelat musik ovanligt högt och varit bullrigare och mer högljudd än medelsvensken.

Döm om min förvåning när jag efter min Tremånaderskurs som tjugosexåring gjorde en hörseltest och det visade att jag hörde helt normalt på båda öronen. Jag var tvungen att i efterhand försäkra mig om att det inte var något fel på undersökningsapparaturen hos den förnärmade sköterskan! Att detta var en av alla de positiva effekter Tremånaderskursen haft på mitt liv, det förstod jag. Vad jag däremot inte kunde veta var vilken yogapraxis som bidragit till att jag fått hörseln åter. Under en tremånaderskurs lär man sig ett helt spektra av yoga, andningsövningar och meditationstekniker.

Tyvärr bestod inte min återerövrade hörsel. Långsamt smög sig en större hörselnedsättning än tidigare på, och efter sju år besvärades jag av ren lomhördhet. Eftersom det upptäcktes i samband med att jag hade en intensiv period av bihåleinfektioner ville inte min läkare dra förhastade slutsatser. Det kunde ju bero på vätska i örat, undertryck eller svullnad. De dåliga testvärdena bestod och vittnade om ett ledningsfel som enligt läkarerfarenhet beror på förkalkningar i mellanörat. Min omsorgsfulle läkare ville inte sätta en definitiv diagnos, utan remitterade mig till Södersjukhuset. Han berättade att en hörselnedsättning av detta slag tursamt nog kunde avhjälpas med hörapparat och att man så småningom när hörseln nått ett bottenläge skulle kunna operera.

Eftersom sång är min huvudsyssla, funderade jag också mycket över hur min framtid som sångerska skulle se ut. Än hade inte ens mina lärare anmärkt på mig. Jag accepterade fakta och bestämde mig för att satsa som förr, fullt ut.

Mira på stockholmsskolan hade gett mig rådet att skölja näsan, då mina bihåleinflammationer inte gett vika trots spolningar och penicillinkurer. Jag gjorde det redan regelbundet, men lite slentrianmässigt slarvigt. Nu intensifierade jag Neti med mer vatten och oftare.

Jag har för vana att stå på huvudet efter sköljningen och sedan göra andningsövningen Smedens blåsbälg. Då min läkare hade rekommenderat mig att blåsa upp luft i örat för att få upp trycket, så fortsatte jag att göra även detta. En morgon, inte länge efter det remissen skickats till Södersjukhuset var det som om högerörat öppnade sig när jag stod på huvudet.

Det var som om hela världen öppnade sig och jag hade aldrig hört så bra någon gång.

Återigen gick hörseln sakta tillbaka och när jag efter ett halvårs väntan kom till Södersjukhuset var hörseltestet uruselt och jag bokades in på en storrond. I väntan på storronden praktiserade jag nässköljning och huvudstående och fortsatte att blåsa upp luft i örat. Jag satte nu min återvunna hörsel i samband med övningarna och tänkte att har jag fått hörseln tillbaka två gånger med hjälp av dessa tekniker så kan jag få den tillbaka igen!

Det lyckades. Effekten kvarstod till storronden och när jag gjorde den förberedande hörselkontrollen visade det sig att jag till och med hade god hörsel på höger öra! Hörselassistenten förstod ingenting och de fyra läkarna ännu mindre. De kunde bara konstatera fakta och själv blev jag helt stum.

Det har nu gått ett år sedan storronden och jag lyckas behålla min goda hörsel genom att skölja näsan, stå på huvudet och blåsa upp luft i örat efter det jag gjort blåsbälgen. Slarvar jag med min praxis försämras hörseln och det lägger sig som ett lock över örat, men det går i regel bort när jag får utföra övningarna, särskilt om jag låter den dubbla vattenmängden rinna genom vid nässköljningen.

Den återerövrade hörseln påverkar mig i hög grad. Jag upplever mig mer delaktig i min omvärld och så har det bidragit till att min sång förändrats. Jag som inte kunnat sjunga "dolce" riktigt mjukt kan alltmer nyansera min sång och plocka fram en mjukhet i rösten som tidigare saknats.