Yogaställningar

Yogans många ställningar, asana, är ofta namngivna efter djuren, deras sätt att sträcka på sig, och hur de på andra vis håller kroppen smidig och frisk.

Här ser du en ställning, som du kanske inte tror att du kan göra, men med lite vägledning är den lätt att utföra. Den heter Clownen och är en balansställning i det system av ställningar som kallas yoga.

I yoga arbetar man med olika delar av kroppen. Varje enskild ställning har sitt syfte och sin speciella verkan. Det finns lätta övningar för nybörjare, som på kort tid kan ge välbefinnande, och mer djupverkande ställningar för fortsättaren.

Kroppen kan dagligen vänjas av med att vara slö och stel: körtlar, nervsystem, hjärta och inre organ påverkas och hålls smidiga, eller tränas upp och aktiveras.

I motsats till t ex katten, som instinktivt sträcker på sig, lär vi oss att göra det medvetet. Den erfarenhet yogan ger oss, får oss att fortsätta använda det som vi känner vi har behov av, utan att vi behöver ändra på vårt sätt att leva.

Läs mer om Yogaställningar i tidskriften Bindu nr 1 >>

Nästa: Yogans andningsövningar >>

Mobilnavigering

Du når huvudmenyn genom att trycka på ikonen ”3 linjer” högst upp till höger på skärmen.

Undermenyn till respektive titel på huvudmenyn blir synlig när du trycker på ikonen ”3 prickar och linjer” högst upp till vänster på skärmen.